

International Scientific and Technical Conference

High Speed Railway Development in Poland

28-30.10.2024 Łódź



Polish Association of Transport Engineers & Technicians National Board Polish Association of Transport Engineers & Technicians Branch Radom

Version: _V96 / Revision: _R97 _EN

HONORARY PATRONAGE

Ministry of Infrastructure Marshal of the Łódzkie Voivodeship Marshal of the Mazowieckie Voivodeship Mayor of the city of Łódź Office of Rail Transport (UTK) Centre for EU Transport Projects (CUPT) Polish Chamber of Civil Engineers (PIIB)

SUBSTANTIVE PATRONAGE

Railway Research Institute (IK)

DESIGN FIELD PATRONAGE

Polish Association of Designers and Engineers (ZOPI)

SCIENTIFIC AND PROGRAMME BOARD

Ph.D. Jacek Paś

Head of the Scientific and Programme Board Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP) President

prof. D.Sc. Ph.D. Janusz Dyduch

Head of High Speed Railway Committee SITK RP Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Honorary President / Casimir Pulaski Radom University

Piotr Malepszak

Ministry of Infrastructure Undersecretary of State at the Ministry of Infrastructure of Poland

Ph.D. Ignacy Góra

Polish Office of Rail Transport (UTK) President

Ph.D. Alan Beroud

Polskie Koleje Państwowe SA (PKP SA) President of the Polskie Koleje Państwowe SA

Piotr Wyborski

PKP Polskie Linie Kolejowe SA (PKP PLK SA) President of the PKP Polskie Linie Kolejowe SA

Zbigniew Szafrański

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Head of the Supervisory Board at Centralny Port Komunikacyjny Vice-President of High Speed Railway Committee SITK RP for Traction Power Supply systems

Version: _V96 / Revision: _R97 _EN

Ph.D. Filip Czernicki

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. President of the Management Board

D.Sc. Ph.D. Andrzei Massel

Railway Research Institute (IK) Director of the Railway Research Institute

D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK

Railway Research Institute (IK)

Vice-Director of Railway Research Institute, Head of Interoperability Division,

Tomasz Lachowicz

Head of Representative Office of PKP in Brussels NATO TG IST Rail Coordinator / Senior Transport Advisor

Adrian Mazur

Ministry of Infrastructure Department of Transport Strategy **Department Director**

Tomasz Warsza

Ministry of Infrastructure Railway Department Director

Ph.D. Jakub Majewski

Foundation "Pro Kolej" President of the Management Board PKP Polskie Linie Kolejowe SA Head of the Supervisory Board at the PKP Polskie Linie Kolejowe SA

Ph.D. Maciei Kaczorek

PKP Polskie Linie Kolejowe SA, Member of the Management Board Director for Strategy and Development Head of the National Railway Committee at SITK RP

prof. D.Sc. Ph.D. Andrzej Szarata

Cracow University of Technology IM Rector of the Cracow University of Technology

prof. D.Sc. Ph.D. Krzysztof Jóźwik

Lodz University of Technology IM Rector of the Lodz University of Technology

* prof. D.Sc. Ph.D. Krzysztof Zaremba

Warsaw University of Technology JM Rector of the Warsaw University of Technology

Version: _V96 / Revision: _R97 _EN

* prof. D.Sc. Ph.D. Teofil Jesionowski

Poznan University of Technology JM Rector of the Poznan University of Technology

* prof. D.Sc. Ph.D. Arkadiusz Wójs

Wroclaw University of Technology IM Rector of the Wroclaw University of Technology

* prof. D.Sc. Ph.D. Arkadiusz Mężyk

Politechnika Śląska JM Rektor Politechniki Śląskiei

*prof. dr hab. Sławomir Bukowski

Uniwersytet Radomski JM Rektor Uniwersytetu Radomskiego

* Brig. Gen. prof. D.Sc. Ph.D. Przemysław Wachulak

Wojskowa Akademia Techniczna IM Rektor - Komendant Wojskowej Akademii Technicznej

prof. D.Sc. Ph.D. Juliusz Engelhardt

Szczecin University Vice-chairman of High Speed Railway Committee SITK RP

prof. D.Sc. Ph.D. Andrzej Chudzikiewicz

Casimir Pulaski Radom University

prof. D.Sc. Ph.D. Tomasz Siwowski

Rzeszow University of Technology

D.Sc. Ph.D. Mirosław Lewandowski, prof. PW

Warsaw University of Technology

D.Sc. Ph.D. Filip Pachla, prof. PK

Cracow University of Technology Vice-President of Polish Chamber of Civil Engineers

D.Sc. Ph.D. Tomasz Perzyński, prof. UR

Casimir Pulaski Radom University Dean of the TEil Faculty

D.Sc. Ph.D. Piotr Kisielewski, prof. PK

Cracow University of Technology

Janusz Malinowski

PKP Intercity SA President of the PKP Intercity SA

Krzysztof Pietrzykowski

POLREGIO SA
President of the POLREGIO SA

Ph.D. Sławomir Jasiński

Polish Association of Transport Engineers and Technicians Vice-President of High Speed Railway Committee SITK RP for Control Systems

Ph.D. Mariusz Buława

Polish Association of Transport Engineers and Technicians Head of Cybersecurity Committee SITK RP

D.Sc. Ph.D. Michał Wolański prof. SGH

SGH Warsaw School of Economics, Department of Infrastructure and Mobility Studies Head of the Institute of Infrastructure, Transport and Mobility SGH

prof. D.Sc. Ph.D. Adam Szeląg

Warsaw University of Technology, Institute of Electrical Power Engineering Traction and Electrical Power, Engineering Economy Division

Tomasz Szuba

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Vice-President of High Speed Railway Committee SITK RP for Civil Engineering

Ph.D. Michał Zieba

HANTON Szalc Zięba & Partnerzy, Attorney-at-law, Managing Partner

^{*}the organizers applied for participation in the Scientific and Program Board of the Conference

ORGANIZING COMMITTEE

Ph.D. Wawrzyniec Wychowański

Head of the Organizing Committee Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board General Secretary

Waldemar Fabirkiewicz

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Secretary of the High Speed Railway Committee SITK RP for Control Systems Secretary of SITK RP Radom Branch

Roman Góralski

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Head of the Communications Department

Ewa Wojdyńska

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board HSR PL 2024 Project Manager

Hanna Szary

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Head of the Conference and Experimental Development Department

Katarzyna Gawlik-Tarnowska

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Warsaw Branch

Jan Solski

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Radom Branch

Maciej Trybulski

Polish Association of Transport Engineers and Technicians SITK RP Radom Branch

MAIN CONFERENCE OBJECTIVES

The main objectives of the HSR PL 2024 Conference Lodz are listed below::

- Creation of the platform for presentation of the technical knowledge and experiences exchange from the real case studies related to the High Speed Railway implementation as well as the technical, organizational and legal aspects of this process;
- Discussion of the elements of a unified strategy for the development of railway transport in Poland, with special attention paid to the interface between the railway systems in neighboring countries and interconnection into the interoperable EU railway network system in general;
- Organization of space for the exchange of knowledge and experience between countries and foreign companies as well as the scientific community;
- Enhancement and tightening cooperation between science and industry, understood
 as supporting the commercialization of scientific works and exchange of views on the
 education of engineering staff due to the dynamic development of the market in
 Poland and the countries of Central and Eastern Europe.

CONFERENCE MATERIALS	

Presentations should be sent to the organizers by 26.10.2024 EOD

PARTICIPATION CONDITIONS

The condition for participation in the conference is to send a completed participation card and a payment to the below presented bank account of the Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP Zarząd Krajowy)

Bank account number for participation payments: PL 06 1160 2202 0000 0006 2162 9658

The cost of participation in the conference includes all costs of the participant's participation, including participation in the gala and friendly dinner and participation in the technical trip on the third day of the conference.

By using the code **HSR PL 2024** the participants can make a reservation with a special discount. Hotel Andel's direct contact: +48 42 279 15 22 +48 42 279 15 21, or via emails sent: Reservation.Andels-Lodz@hrg-hotels.com

Conference participation cost:

3500,00 PLN NET + 23% VAT **1900.00 PLN NET** + 23% VAT

- with self-accommodation
- self-accommodation and participation in one selected day of the conference with the diner included in

Reduced conference participation cost dedicated to the:

- Members of Polish Association of Transport Engineers and Technicians:
- Scientific and teaching staff from specialized universities;
- Students from specialized universities:

is agreed at the level of:

2500,00 PLN NET + 23% VAT **1500.00 PLN NET** + 23% VAT

- with self-accommodation
- self-accommodation and participation in one selected day of the conference with the diner included in

Please highlight Your intention to take part in a technical trip together with the Conference participation card.

Any resignation from participation shall be sent to the following e-mail address: hsrpl2024@sitkrp.org.pl by the 25.10.2024 EOD

If You do not cancel your participation within the given deadline, no refund of participation costs will be possible.

INFORMATION / HELPDESK

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

ul. Czackiego 3/5 00-043 Warszawa

e-mail: <u>hsrpl2024@sitkrp.org.pl</u>

Ewa Wojdyńska / HSR PL 2024 Project Manager

Mobile: + 48 692 556 037

EN Language Conference Contact: SITK RP National Board

e-mail: <u>hsrpl2024@sitkrp.org.pl</u>

Wawrzyniec Wychowański Mobile: + 48 505 787 221

Polish Association of Transport Engineers and Technicians Radom Branch

ul. prof. W. Krukowskiego 1

26-600 Radom

e-mail: <u>hsrpl2024@sitkrp.org.pl</u>

Waldemar Fabirkiewicz Mobile: + 48 607 885 540

HINT:

The entire conference will be simultaneously translated into English and Polish.

GENERAL CONFERENCE SCHEDULE

28.10.2024 MONDAY

Location: ŁÓDŹ MANUFAKTURA

Vienna House Andel's

ul. Ogrodowa 17, 91-065 Łódź

CONFERENCE GUEST REGISTRATION

09:00 - 10:00

PLENARY SESSION [90 min]

10:00 - 11:30

10:00 – 10:05 Conference Guest welcome [05 min]

10:05 – 10:15 Conference opening [10 min]

Ph.D. Jacek Paś

Head of the Scientific and Programme Board,

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP)

[60 min]

President

prof. D.Sc. Ph.D. Janusz Dyduch

Head of High Speed Railway Committee SITK RP

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

Honorary President / Casimir Pulaski Radom University

10:15 – 10:45 Conference opening speech [30 min]

Speeches under the substantive patronage of the Ministry of Infrastructure

Dariusz Klimczak

Minister of Infrastructure

Ph.D. Alan Beroud

International union of railways (UIC)

UIC Chairman

Dariusz Joński

European Parliament,

Committee on Transport and Tourism (TRAN)

10:45 - 11:30 Honorary Guest, Co-organizer Representatives and Conference

Partners welcome speeches

[45 min]

Honorary Guest, Co-organizer Representatives and Conference Partners

DISCUSSION PANEL 01 11:30 - 13:00

[90 min]

DISCUSSION PANEL UNDER THE PATRONAGE OF THE MINISTRY OF INFRASTRUCTURE

High Speed Railway for Poland

Moderator 1: Ph.D. Iacek Paś

Head of the Scientific and Programme Board,

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board (SITK RP)

President

Moderator 2: Ph.D. Jakub Majewski

Foundation "Pro Kolej"

President of the Management Board

PKP Polskie Linie Kolejowe SA

Head of the Supervisory Board at the PKP Polskie Linie Kolejowe SA

11:30 - 11:45 Discussion Panel opening speech [15 min]

Piotr Malepszak

Ministry of Infrastructure

Undersecretary of State at the Ministry of Infrastructure of Poland

11:45 - 13:00 Discussion Panel [75 min]

Discussion Panel Participants:

1. Piotr Malepszak

Ministry of Infrastructure

Undersecretary of State at the Ministry of Infrastructure of Poland

Version: _V96 / Revision: _R97 _EN

Ph.D. Alan Beroud

Polskie Koleje Państwowe SA (PKP SA) President of the Polskie Koleje Państwowe S.A

Kristian Schmidt 3.

European Union European Commission Directorate-General for Mobility and Transport (DG MOVE) **Director Land Transport** / remote /

François Davenne

International union of railways (UIC) Director General

5. Dr Alberto Mazzola

Community of European Railways and Infrastructure Managers (CER) Executive Director

6. Enno Wiebe

Union des Industries Ferroviaires Européennes (UNIFE) **Director General**

LUNCH / NETWORKING 13:00 - 14:00

[60 min]

DISCUSSION PANEL 02 14:00 - 15:30

[90 min]

DISCUSSION PANEL UNDER THE PATRONAGE OF THE CENTRALNY PORT KOMUNIKACYJNY

PKP PLK and CPK investments are an opportunity for the development of Łódź and Central Poland

Moderator 1: Zbigniew Szafrański

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o.

Head of the Supervisory Board at Centralny Port Komunikacyjny

Moderator 2: Ph.D. Wawrzyniec Wychowański

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

General Secretary

14:00 - 14:15 Discussion Panel opening speech [15 min]

WHY DO ŁÓDŹ HAVE AN UNDERGROUND RAILWAY STATION AND TUNNELS UNDER THE CITY CENTER?

Zbigniew Szafrański

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Head of the Supervisory Board at Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o.

14:15 - 15:30 Discussion Panel [75 min]

Discussion Panel Participants:

1. Piotr Rachwalski

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Member of the Management Board

Adam Pustelnik 2.

Urzad Miasta Łodzi I Vice-president City of Lodz

3. Ph.D. Maciej Kaczorek

PKP Polskie Linie Kolejowe SA Member of the Management Board

4. Maciej Sobieraj

Łódzka Kolej Aglomeracyjna Sp. z o.o. President of the Management Board

5. D.Sc. Ph.D. Michał Wolański prof. SGH

SGH Warsaw School of Economics, Department of Infrastructure and Mobility Studies, Head of the Institute of the Infrastructure, Transport and **Mobility SGH**

COFFEE BREAK / NETWORKING 15:30 - 16:00

[30 min]

DISCUSSION PANEL 03 16:00 – 17:30

[90 min]

[15 min]

DISCUSSION PANEL UNDER THE PATRONAGE OF PKP POLSKIE LINIE KOLEJOWE SA.

The role of high speed rail as an element of the TEN-T network in the development of an integrated European railway system

Moderator 1: dr inż. Mariusz Buława

Polish Association of Transport Engineers and Technicians

Head of Cybersecurity Committee SITK RP

Voestalpine Signalling Poland Sp z o.o.

Managing Director, CEO

Moderator 2: D.Sc. Ph.D. Andrzej Massel

Railway Research Institute (IK)

Director of the Railway Research Institute

16:00 – 16:15 Discussion Panel opening speech

Piotr Wyborski

PKP Polskie Linie Kolejowe SA (PKP PLK SA) President of the PKP Polskie Linie Kolejowe SA

16:15 – 17:30 Discussion Panel [75 min]

Discussion Panel Participants:

1. Piotr Wyborski

PKP Polskie Linie Kolejowe SA (PKP PLK SA) President of the PKP Polskie Linie Kolejowe SA

2. Vytis Zalimas

AB LTG Infra

LTG Infra Chief Executive Officer

3. Zbigniew Szafrański

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Head of the Supervisory Board at Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o.

4. Marius Narmontas

RB RAIL AS | RAIL BALTICA AS Chief Operations Officer (COO)

5. **Dariush Kowsar**

SNCF Réseau, France Directeur Europe

6. Radek Cech

Správa Železnic, Republika Czeska Director of International Affairs Department

COFFEE BREAK / NETWORKING 17:30 - 17:45

[15 min]

DISCUSSION PANEL 04 17:45 - 19:15

[90 min]

DISCUSSION PANEL UNDER THE PATRONAGE OF PKP POLSKIE KOLEJE PAŃSTOWE SA

Moderator 1: Tomasz Lachowicz

> Head of Representative Officer of PKP SA in Brussels NATO TG IST Rail Coordinator / Senior Transport Advisor

Moderator 2: Ph.D. Wawrzyniec Wychowański

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

General Secretary

17:45 - 18:00 Discussion Panel opening speech [15 min]

Ph.D. Alan Beroud

Polskie Koleje Państwowe SA (PKP SA) President of the Polskie Koleje Państwowe SA

18:00 - 19:15 Discussion Panel [75 min]

1. Andrzej Bułczyński

> Polskie Koleje Państwowe SA (PKP SA) Member of the Management Board

Janusz Malinowski 2.

PKP Intercity SA

President of the PKP Intercity SA

Version: _V96 / Revision: _R97 _EN

Krzysztof Krasowski *

PKP Intercity SA

Director of the Product and Timetable Office

3. Wojciech Dinges

POLREGIO SA

Vice President of the Management Board

4. Katarzyna Strzegowska

Public Transport Authority in Warsaw (ZTM Warszawa)

Director

5. Bartłomiej Zgorzelski

City of Łódź, Social Plenipotentiary of the Mayor of Łódź for Supporting Development and Entrepreneurship

6. Artur Fryczkowski

Polish Chamber of Railways Member of the Supervisory

ALSTOM

Vice President Alstom in Poland Commercial Director

7. Cezary Lis

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board High Speed Railway Committee SITK RP

HITACHI ENERGY

Transportation Segment Manager

8. Krzysztof Zdziarski

Łukasiewicz – Poznan Institute of Technology (PIT) Institute Board Member

PESA BYDGOSZ SA

President of the Management Board, Managing Director

CONCLUSION OF THE FIRST DAY OF CONFERENCE 19:15 – 19:30

[15 min]

GALA DINNER / NETWORKING 20:15 – last Guests ... :-)

[:-) min]

Location: MANUFAKTURA LODZ HOTEL ANDELS BALLROOM 3rd FLOOR

Vienna House Andel's Łódź Ul. Ogrodowa 17, 91-065 Łódź, PL

>>> 2024/10/28 END OF THE 1ST DAY OF THE CONFERENCE HSR PL 2024 <<<

29.10.2024 TUESDAY

Location: ŁÓDŹ MANUFAKTURA

Vienna House Andel's Łódź Ul. Ogrodowa 17, 91-065 Łódź

SESSION WITH PRESENTATIONS 01 09:00 – 10:30

[90 min]

INFRASTRUCTURE 01 – ENGINEERING STRUCTURES

(session with presentations)

Moderator 1: prof. D.Sc. Ph.D. Tomasz Siwowski

Rzeszow University of Technology im. Ignacego Łukasiewicza Faculty of Civil and Environmental Engineering and Architecture Department of Roads and Bridges, Head of the Department

Moderator 2: prof. D.Sc. Ph.D.. Marek Cała

University of Science and Technology in Krakow Faculty of Civil Engineering and Resource Management

Department of Civil & Geotechnical Engineering and Geomechanics

09:00 – 09:15 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [15 min]

ENGINEERING STRUCTURES ALONG THE HIGH-SPEED RAIL LINES

IN POLAND

Grzegorz Piotrowski

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o.

Railway Division Director

09:15 – 09:30 Presentation Railway Research Institute [15 min]

HSR RAILWAY TUNNELS IN CPK RAILWAY STANDARDS

Ph.D. Jolanta Radziszewska-Wolinska, prof. IK

Railway Research Institute Materials & Structure Laboratory

Head of the Materials & Structure Laboratory

Adrian Kazmierczak

Railway Research Institute Materials & Structure Laboratory

Expert

Version. _V90 / Revision. _R97 _EN

09:30 – 09:45 Presentation BUDIMEX SA

[15 min]

BUDIMEX HIGH SPEED RAILWAY READINESS FOR END TO END CIVIL ENGINEERING PROJECTS

Piotr Wawrzycki

BUDIMEX SA

Railway Construction Department

Region 3 Director

09:45 – 10:00 Presentation PORR SA

[15 min]

PORR'S EXPERIENCE IN THE CONSTRUCTION OF HIGH-SPEED RAILWAY TUNNELS AND MODERN BALLASTLESS SURFACE TECHNOLOGIES

(PORR SLAB TRACK)

Wojciech Nowak

PORR SA

Head of Tunneling Department in PORR SA

Michał Kościelniak

PORR SA

Regional Director in Railway Department

10:00 – 10:15 Presentation GÜLERMAK

[15 min]

GÜLERMAK: EXPIERIENCES IN HIGH SPEED LINES AND RAILWAY

TUNNELS

Dawid Gumiński

GÜLERMAK

METRO LINE II in Warsaw Deputy Project Manager

Technical Manager

10:15 – 10:30 Presentation KELLER Polska Sp. z o.o.

[15 min]

RAILROAD NETWORK CONSTRUCTION- GEOTECHNICAL SOLUTIONS.

CHALLENGES AND OPPORTUNITIES

Artur Gaszewski

Keller Polska Sp. z o.o.

Managing Director, Member of the Management Board of Keller

COFFEE BREAK / NETWORKING 10:30 – 11:00 [30 min]

SESSION WITH PRESENTATIONS 02 11:00 – 13:00

[120 min]

INFRASTRUCTURE 02 - RAILWAY ROAD

(session with presentations)

Moderator 1: Ph.D. Jacek Paś

Head of the Scientific and Programme Board,

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

President

Moderator 2: Tomasz Szuba

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

Vice-President of High Speed Railway Committee SITK RP for Civil Engineering

11:00 – 11:15 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [15 min]

RAILROAD INFRASTRUCTURE IN HIGH-SPEED RAIL SYSTEMS

Michał Kazimierczak

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o.

Deputy Director for Railway Design Department | Railway Subprogramme

Strategy & Planning, Design & Engineering Department

11:15 – 11:30 Presentation PKP Polskie Linie Kolejowe [15 min]

EFFECTIVE MAINTENANCE OF THE INFRASTRUCTURE SUBSYSTEM

Michał Migdal

PKP Polskie Linie Kolejowe SA

Railway Roads Department, Deputy Director

11:30 – 11:45 Presentation Railway Research Institute [15 min]

HSR PERMANENT WAY IN CPK HSR STANDARDS

Krzysztof Ochocinski

Railway Research Institute

Railway Track and Operation Department

Head of the Department

Iwona Nowosinska

Railway Research Institute

Railway Track and Operation Department

Expert

11:45 - 12:00 Presentation TINES RAIL SA [15 min] TRACK SUPERSTRUCTURE SOLUTIONS FOR HIGH SPEED RAIL Michał Rybacki TINES RAIL SA Implementation and Innovation Manager 12:00 - 12:15Presentation voestalpine Railway Systems [15 min] HIGH SPEED TURNOUT SYSTEM **Burkhard Zillien** Voestalpine Turnout Technology Germany Head of Product Management Competence Centre Highspeed 12:15 - 12:30 Presentation HERRENKNECHT AG [15 min] HIGH SPEED RAILWAY TUNNELS IN EUROPE APPROPRIATE SELECTION OF TBM TECHNOLOGY IN HIGHLY **URBANIZED AREA Dymitr Petrow-Ganew** HERRENKNECHT AG Area Sales Manager CEE Region at Herrenknecht AG 12:30 - 12:45Presentation voestalpine Railway Systems [15 min] HIGH SPEED TRACK SYSTEM - MODERN RAILS AND FASTENINGS Anna Baruchovych voestalpine Rail Technology Gmbh Product Manager **Robert Demal** voestalpine Railway Systems Gmbh Head of R&D Fixations 12:30 - 12:45 Presentation SYSTRA ITALY [15 min] SYSTTRA ITALY - EXCELLENCE IN UNDERGROUND RALIWAY SOLUTIONS

Emiliano Nuzzo

Systra S.p.A.

Project Managers Lead

LUNCH / NETWORKING 13:00 – 13:30 [30 min]

SESSION WITH PRESENTATIONS 03 13:30 – 15:45 [135 min]

WHOLE LINE SYSTEMS 01 – TRAIN TRAFFIC MANAGEMENT AND CONTROL SYSTEMS AND TRAIN TO GROUND TRANSMISSION SYSTEMS

(session with presentations)

Moderator 1: D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK

Railway Research Institute (IK)

Vice-Director of Railway Research Institute, Head of Interoperability Division

Moderator 2: Ph.D. Sławomir Jasiński

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

Vice-President of High Speed Railway Committee SITK RP for

Control Systems

13:30 – 13:45 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [15 min]

SIGNALING SYSTEM FOR HIGH-SPEED RAIL IN POLAND

Mateusz Malinowski

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o., Design & Engineering Department,

Deputy Director for "CCS" and "Energy" subsystems

13:45 – 14:00 Presentation PKP Polskie Linie Kolejowe [15 min]

TRAIN TRAFFIC MANAGEMENT UNDER ETCS SYSTEM ON HIGH SPEED

LINES - LEGAL RELATED ASPECTS

Ph.D. Piotr Wulgaris

PKP Polskie Linie Kolejowe SA Head of the Signalling Department

14:00 – 14:15 Presentation Railway Research Institute [15 min]

HSR CONTROL COMMAND AND SIGNALLING IN CPK RAILWAY

STANDARDS

D.Sc. Ph.D. Andrzei Toruń, prof. IK

Railway Research Institute

Railway Traffic Control and Telecom Department

Head of the Department

Pawel Gradowski

Railway Research Institute

Railway Traffic Control and Telecom Department

Expert

14:15 - 14:30 Presentation Railway Research Institute [15 min]

HSR COMMUNICATION AND TELE-TECHNOLOGY IN CPK RAILWAY **STANDARDS**

Ph.D. Marek Sumila

Railway Research Institute

Signalling and Telecommunication Laboratory

Head of the Laboratory

Krzysztof Tchórzewski

Railway Research Institute

Signalling and Telecommunication Laboratory

Expert

14:30 - 14:45 Presentation Hitachi Rail GTS Polska Sp. o.o. [15 min]

TIME, MONEY, SAFETY - A NEW APPROACH TO TENDERS FOR THE TRAIN

TRAFFIC CONTROL SYSTEMS

Tomasz Pałaszewski

Hitachi Rail GTS Polska Sp. o.o.

Key Account Manager

Presentation voestalpine Railway Systems

[15 min]

TURNOUT SYSTEM IN DIGITAL RAILWAYS

Ph.D. Mariusz Buława

voestalpine Signaling Poland Sp. z.o.o.

Managing Director, CEO

15:00 - 15:15 Presentation ALSTOM

14:45 - 15:00

[15 min]

ON SITE EXPERIENCES AND SOLUTIONS FOR HIGH SPEED RAILWAY

Adam Juretko

ALSTOM

Managing Director at Alstom Katowice,

Digital and Integrated Systems CEE Central w Alstom

15:15 - 15:30 Presentation KOMBUD GROUP SA

[15 min]

TRAIN TRAFFIC CONTROL LINEAR SYSTEMS INTERFACE

Konrad Bartosiak

KOMBUD GROUP SA

Project Coordinator - CCS Systems

Anna Górna

KOMBUD GROUP SA

Project Coordinator - CCS Systems

15:30 – 15:45 Presentation AZD PRAHA s.r.o.

[15 min]

ADVANCED TMS SOLUTIONS - FIELD EXPERIENCE AND POTENTIAL

FOR THE KDP SYSTEM

Ing. Michał Matowicki, Ph.D.

AŽD PRAHA s.r.o.

System engineer, Cluster Leader for Autonomous Railway

COFFEE BREAK / NETWORKING 15:45 – 16:00 [15 min]

SESSION WITH PRESENTATIONS 04

[105 min]

16:00 - 17:15

WHOLE LINE SYSTEMS 02 – TRACTION ANALYSIS, TRACTION POWER SUPPLY AND OVERHEAD LINE SYSTEM

(session with presentations)

session under general patronate of HITACHI ENERGY POLAND SP. Z 0.0.

Moderator 1: prof. D.Sc. Ph.D. Adam Szeląg

Warsaw University of Technology, Institute of Electrical Power Engineering,

Traction and Electrical Power, Engineering Economy Division

Moderator 2: Ph.D. Wawrzyniec Wychowański

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

General Secretary

16:00 – 16:15 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [15 min]

2x25 KV TRACTION POWER SUPPLY FOR HIGH-SPEED RAIL IN POLAND

Mateusz Malinowski

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o., Design & Engineering Department, Deputy Director for "CCS" and "Energy" subsystems

16:15 – 16:30 Presentation PKP Polskie Linie Kolejowe

[15 min]

PKP POLSKIE LINIE KOLEJOWE S.A. ACTIVITIES IN THE SCOPE OF IMPLEMENTATION OF AC BASED TRACTION POWER SUPPLY SYSTEM

Radosław Burak-Romanowski

PKP Polskie Linie Kolejowe SA Head of the Energy Department

16:30 – 16:45 Presentation Railway Research Institute

[15 min]

HSR TRACTION POWER SUPPLY IN CPK RAILWAY STANDARDS

Ph.D. Artur Rojek

Railway Research Institute Electric Power Department Head of the Department

prof. D.Sc. Ph.D. Valeriy Kuznetsov

Railway Research Institute Electric Power Department Expert

16:45 – 17:00 Presentation Hitachi Energy Poland Sp. z o.o.

[15 min]

TRANSFORMER AS AN ESSENTIAL COMPONENT OF ANY POWER SYSTEM

Eligiusz Hasiak

Hitachi Energy Poland Sp. z o.o. Market Manager

Robert Szejn

Hitachi Energy Poland Sp. z o.o. Area Sales Manager

17:00 – 17:15 Presentation 05 SIEMENS ENERGY Sp z o.o.

[15 min]

TURN KEY PROJECT HV/MV SUBSTATION WITH SF6 FREE SOLUTION

Bartłomiei Mazurek

SIEMENS ENERGY Sp z o.o. Director of Key Accounts

17:00 – 17:15 Presentation KOLEN Sp. z o.o.

[15 min]

SEPARATION BETWEEN EARTHING SYSTEMS BETWEEN TRACTION (DC AND AC) AND PUBLIC ELECTRICITY DISTRIBUTION NETWORK.

Zygmunt Kulhawik

KOLEN Sp. z o.o.

President of the Management Board, Managing Director

17:15 – 17:30 Presentation Warsaw University of Technology Faculty of Electrical

Engineering

[15 min]

SELECTED ASPECTS OD HIGH-SPEED RAILWAY CATENARY

dr hab. inż. Tadeusz Maciołek, prof. PW

Warsaw University of Technology, Faculty of Energy Engineering

COFFEE BREAK / NETWORKING 17:30 – 18:00 [30 min]

SESSION WITH PRESENTATIONS 05 18:00 – 19:30

[90 min]

ENVIRONMENTAL, ORGANIZATIONAL AND LEGAL ASPECTS FOR THE IMPLEMENTATION OF A HIGH-SPEED RAIL SYSTEM IN POLAND

(session with presentations)

session under general patronate of THE PUBLIC PROCUREMENT LAW ASSOCIATION (SPZP)

Moderator 1: prof. D.Sc. Ph.D. Juliusz Engelhardt

Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board

Vice-President of High Speed Railway Committee SITK RP

Moderator 2: dr hab. Janusz Bohatkiewicz, prof. PK

Road and Bridge Research Institute, Institute Director,

Cracow University of Technology Katedra Dróg, Kolei i Inżynierii Ruchu

18:00 – 18:15 Presentation Public Procurement Law Association (SPZP)

[15 min]

ACCESS OF NON-EU CONTRACTORS TO TENDERS IN POLAND AND THE OBLIGATION TO CHECK FOREIGN SUBSIDIES IN PUBLIC PROCUREMENT - PRACTICAL ISSUES

Aldona Kowalczyk

Partner at Dentons,

Public Procurement Law Association;

18:15 – 18:30 Presentation Public Procurement Law Association (SPZP)

[15 min]

THE STRUCTURE OF PARTICIPATION IN THE PROCEDURE IN THE CONTEXT OF OPTIMAL USE OF THE EXPERIENCE AND RESOURCES OF FOREIGN CONTRACTORS.

Tomasz Michalczyk

Partner at DZP, Public Procurement Law Association

18:30 – 18:45 Presentation Public Procurement Law Association (SPZP)

[15 min]

MISLEADING THE CONTRACTING AUTHORITY VS. EXCLUSION FROM THE PROCEEDINGS. INFRASTRUCTURE TENDERS.

Piotr Trebicki.

partner at Trębicki Hołowińska Law Firm, Public Procurement Law Association

18:45 – 19:00 Presentation Polish Office of Rail Transport (UTK) [15 min]

SAFETY IN HIGH SPEED RAILWAY SYSTEM IN POLAND

Joanna Krzysztofiak

Polish Office of Rail Transport (UTK)

Head of the Technics and Products Department

19:00 – 19:15 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [15 min]

ENVIRONMENTAL ASPECTS OF IMPLEMENTING THE HIGH-SPEED RAIL SYSTEM IN POLAND

Michał Boczula

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Team Leader / Railway Designer

19:15 – 19:30 Presentation PKP Polskie Linie Kolejowe [15 min]

ENVIRONMENTAL ASPECTS IN THE PREPARATION AND IMPLEMENTATION OF RAILWAY INVESTMENTS - SELECTED ASPECTS

Ewa Makosz

PKP Polskie Linie Kolejowe SA Head of the Environment Protection Department

19:30 – 19:45 Presentation Railway Research Institute [15 min]

INTEROPERABILITY, INTRAOPERABILITY, AND SAFETY OF THE HSR IN ACCORDANCE WITH CPK RAILWAY STANDARDS

D.Sc. Ph.D. Marek Pawlik, prof. IK

Railway Research Institute (IK)

Vice-Director of Railway Research Institute, Head of Interoperability Division

19:45 – 20:00 Presentation Casimir Pulaski Radom University [15 min]

HIGH SPEED RAILWAY RESEARCH LABORATORY

prof. D.Sc. Ph.D. Janusz Dyduch

Head of High Speed Railway Committee SITK RP Polish Association of Transport Engineers and Technicians National Board Honorary President / Casimir Pulaski Radom University

D.Sc. Ph.D. Tomasz Perzyński, prof. U Rad

Casimir Pulaski Radom University,
Faculty of Transport Electrotechnics and Informatics (WTEII)
Dean of the Faculty

CASUAL FRIENDS DINNER / NETWORKING 20:15 – last guests ... :-)

[... :-) min]

Location: **RESTAURANT HOTEL ANDELS**

Ogrodowa 17 00-667 Łódź

>>> 2024/10/29 END OF THE 2nd DAY OF THE CONFERENCE HSR PL 2024

30.10.2024 WEDNESDAY

Location: ŁÓDŹ MANUFAKTURA

Vienna House Andel's Łódź Ul. Ogrodowa 17, 91-065 Łódź

SESSION WITH PRESENTATIONS 01 09:00 – 10:30

[90 min]

ROLLING STOCK 01 - HIGH SPEED RAILWAY AND THE COMPLEMENTARY TRANSPORT

(session with presentations)

Moderator 1: prof. dr hab. inż. Marek Stanisław Sitarz

WSB University

Head of the Transport and Informatics Department

Moderator 2: dr hab. inż. Piotr Kisielewski prof. PK

Cracow University of Technology Rolling Stock and Transport Department

09:00 – 09:15 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [30 min]

HORIZONTAL TIMETABLE AS A TOOL FOR DETERMINING ROLLING

STOCK REQUIREMENTS FOR HIGH-SPEED RAIL

Michał Jasiak

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. p.o. Dyrektora Biura, Pion Kolejowy, Biuro KPR

09:15 – 09:30 Presentation Cracow University of Technology [15 min]

HIGH SPEED RAILWAYS - GLOBAL TRENDS AND

POLISH PERSPECTIVE

dr hab. inż. Piotr Kisielewski prof. PK Cracow University of Technology Rolling Stock and Transport Department 09:30 – 09:45 Presentation PKP INTERCITY SA

[15 min]

ZA MAŁO TABORU CZY ZBYT RZADKI ROZKŁAD JAZDY?
TAKTOWY ROZKŁAD JAZDY A ZAPOTRZEBOWANIE NA TABOR

NA PRZYKŁADZIE ROZKŁADU JAZDY 2024/25

Krzysztof Krasowski

PKP Intercity SA

Director of the Product and Timetable Office

09:45 – 10:00 Presentation Centralny Port Komunikacyjny

[15 min]

COMPETITION IN FOREIGN MARKETS AND ITS IMPACT ON THE PROCESS

OF PLANNING THE HORIZONTAL TIMETABLE

Bartosz Morga

Centralny Port Komunikacyjny

Senior Specialist in Transport Infrastructure Planning

10:00 – 10:15 Presentation Łódzka Kolej Aglomeracyjna Sp. z o.o. [15 min]

LODZ FABRYCZNA HUB as an important element of the development strategy for ŁKA passenger services in the Łódź agglomeration

Maciej Sobieraj

Łódzka Kolej Aglomeracyjna Sp. z o.o. President of the Management Board

10:15 – 10:30 Presentation Centralny Port Komunikacyjny

[15 min]

INTEGRATED RAILWAY NETWORK

Paweł Pokora

Centralny Port Komunikacyjny

Coordinator for Operational and Operational Analysis

COFFEE BREAK / NETWORKING 10:30 – 10:45 [15 min]

SESSION WITH PRESENTATIONS 02 10:45 – 12:45

[120 min]

ROLLING STOCK 02 – HIGH SPEED RAILWAY TRAINS AND TRAINBORNE SYSTEMS

(session with presentations)

Moderator 1: dr hab. inż. Jacek Wesołowski

Lodz University of Technology

Faculty of Civil Engineering, Architecture and

Environmental Engineering

Moderator 2: D.Sc. Ph.D. Andrzej Toruń, prof. IK

Railway Research Institute

Railway Traffic Control and Telecom Department

Head of the Department

10:45 – 11:15 Presentation Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. [30 min]

MODEL FOR PROVIDING PASSENGER ROLLING STOCK FOR

OPERATIONS ON THE NETWORK EXPANDED WITH NEW LINES ("Y")

Wojciech Puncewicz

Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o.

Senior Project Manager / Biuro Strategii i Analiz Programu

11:15 – 11:30 Presentation Railway Research Institute [15 min]

COMPATIBILITY OF THE HSR ROLLING STOCK WITH

INFRASTRUCTURE DEFINED BY CPK RAILWAY STANDARDS

Piotr Chyliński

Railway Research Institute Rolling Stock Testing Laboratory

Expert

Andrzej Zbieć

Railway Research Institute Rolling Stock Testing Laboratory

Expert

11:30 - 11:45	Presentation PESA Bydgoszcz SA	[15 min]
	// presentation title in progress //	
	Bartosz Antkowiak PESA Bydgoszcz SA Director of Architecture, Systems and Control Department	
11:45 - 12:00	Presentation Hitachi Europe Ltd	[15 min]
	HITACHI'S GLOBAL EXPERIENCE IN HSR AREA	
	Paweł Seluk Hitachi Europe Ltd. Head of Mobility and Rail Solutions	
12:00 - 12:15	Presentation ALSTOM	[15 min]
	10 YEARS OF PENDOLINO IN POLAND AND THE DEVELOPMED PRODUCTS IN THE WORLD	NT OF HS
	Jarosław Zych ALSTOM High Speed Railway Expert at ALSTOM	
12:15 - 12:30	Presentation NEWAG GROUP	[15 min]
	NEWAG H250+ CONCEPT OF THE POLISH HIGH SPEED TRAIN	
	Maciej Górowski GRUPA NEWAG	
	Łukasz Nowak GRUPA NEWAG	
12:30 - 12:45	Presentation HADATAP Sp. z o.o.	[15 min]
	RFID TECHNOLOGY USE IN THE HIGH SPEED RAILWAY	SYSTEM
	dr inż. Leszek Winsztal HADATAP Sp. z o.o. RFID Project Manager	

LUNCH / NETWORKING 12:45 – 13:30

[45 min]

TECHNICAL TRIP ...

13:30 - ... till the last participant ... :-)

TECHNICAL TRIP

under substantive patronate of KELLER POLSKA Sp. z o.o.

(the technical tour starts at the main lobby of the Andels Hotel)

HSR PL 2024 ŁÓDŹ END OF THE CONFERENCE